İnka’lar tarafından 7000 yıldır kullanılmakta olan Kinoa’nın besin değeri son yıllarda keşfedilmiş ve tüketimine önem verilmiştir. NASA tarafından, astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa Birleşmiş Milletler tarafından tüketilmesi önemle tavsiye edilen bir besindir. 2013 yılı kinoa yılı olarak ilan edilmiştir.
A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içerir
Lif oranı yüksek, bağırsak sağlığına yardımcıdır
Yüksek oranda demir içerir, dolayısıyla vejeteryen beslenenler için de çok uygun ve değerli bir besindir (ayrıca komple bir proteindir yani içerisinde tüm esansiyel amino asitleri barındırır)
Gluten içermediğinden glutensiz beslenmeleri gerekeler için de uygun bir yiyecektir.
Kalsiyum açısından çok zengindir, salatalara eklenerek kullanılırsa, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Az yağlı ve kolesterol içermeyen bir besin olduğu için, sindirimi oldukça kolaydır.
Sporcular için özel önemi:
Kinoa içerisinde yüksek miktarda dallı zincirli amino asit (branched chain amino acids-BCAA) barındırır. Bu amino asitler (lösin,isolösin ve valin) antremanlar sırasında gereken glikojenin metabolize edilmesinde önemli rol oynarlar. Lösin pankreasdan insülin salgılanması ve bu sayede kandaki glukozun adale içine transportasyonu ve orada enerjiye dönüştürülmesi için önemlidir. İsolösin kan şekerini dengeleyerek enerji seviyesini de dengeler. Kinoa hem antreman öncesi hem de antreman sonrası tüketmek için ideal bir besindir. Antreman sonrası tüketildiğinde antreman sırasında tüketilmiş olan dallı zincirli amino asitleri yerine koyacağından antreman sonrası adale tamiratı ve geri kazanma ile bir sonraki antremana daha komple bir hazırlanma sağlayacaktır. Bunlara ek olarak içerisinde antreman sonrası gereken optimum karbonhidrat:protein (4:1) dengesi vardır ve bu nedenle de optimum tamirat ve iyilşme sağlar.
Kinoa zayıflamaya yardımcı oluyormuş. Gerçekten deneyen var mı? Eğer doğruysa bende başlıycam :)
YanıtlaSil